Hvor langt løper en dverghamster?

hamster

Hamstre er aktive dyr og som de fleste andre har også denne hamsteren et løpehjul. Der tilbringer den store deler av natta. Men hvor langt løper egentlig en hamster i løpet av en natt?

Vi monterte en sykkelcomputer på løpehjulet for å finne svaret. Sykkelcomputeren teller hjulets omdreininger og regner ut tilsvarende avstand. Hjulets innvendige diameter er 135 mm, så hver omdreining tilsvarer 42 cm. Sykkelcomputerens magnetsensor sitter på burveggen og magneten på løpehjulet. Etter noen uker har vi dette resultatet:

Hver natts løpte distanse er indikert av en vertikal strek. Noen dager er uten indikator fordi det mangler avlesning.

hamster

hamster

Konstruksjonstips

Hvis du vil overvåke din egen hamster (eller mus eller rotte) på denne måten kan du gjøre slik vi gjorde.

Magneten og føleren må monteres mest mulig slik det er meningen at den skal montere på en sykkel. Det vil si at både magnetens og følerens lengderetning skal peke mot hjulakselen. Magneten festes på hjulet, vi stakk noen hull i plastikken og knyttet den fast med en hyssing.

Føleren skal monteres i burveggen slik at avstanden til magneten er minimal og retningen slik at den er parallell med magneten når den passerer. Vi trædde to trepinner gjennom to hull i føleren og surret føleren fast slik at trepinnene ligger stødig an mot burgitteret.

Føleren bør sitte litt skrått slik at den blir mest mulig parallell med den passerende magneten. Derfor er den ene pinnen foret opp med et plastkort som det er klippet et spor i. Samtidig ligger kortet sideveis an mot en ribbe i gitteret. En hyssing fra føleren til hjulfestet sikrer at føler og kort presses mot ribben og dermed at det hele ikke sklir sideveis.

Når begge deler er montert kan du høre et svakt klikk i føleren når magneten passerer. Påsykkelcomputerens hastighetsmåler skal det bli et markert utslag når hjulet snurres rundt.

Før telleren brukes må den kalibreres. Mål hjulets (løpebanens) innvendige diameter og multipliser med 3,14 for å få løpebanens lengde for en omdreining. I vårt tilfelle er løpebanen 42 cm lang. Triptelleren skal kalibreres med sykkelhjulets omkrets i cm. Så små hjul som dette her er den nok ikke beregnet på, så vi multipliserer omkretsen med en faktor, den bør være et rundt tall – vi valgte 20, det vil si at vi forteller sykkelkomputeren at hjulets omkrets er 840 cm. Telleren viser nå en alt for stor distanse (og hastighet). Derfor må vi dividere måleresultatet med samme faktor, i dette tilfellet 20. Når triptelleren viser 160 km er virkelig løpt distanse altså 160/20=8 km.

Det er viktig at magnet og føler monteres riktig i forhold til hverandre. Ellers kan indikatoren vise alt for mye. Derfor må telleren sjekkes før vi kan stole på den. Først må vi finne ut hvor mange omdreininger vi skal ha for å få indikert 1 km avstand. I dette tilfellet hadde vi stilt inn hjulets omkrets til 8,4 m, så vi skal ha 1000/8,4=119 omreininger. Nullstill triptelleren og drei hjulet rundt mens du teller. Telleren skal gå fra 0,9 til 1,0 km etter ca 119 runder.  Hvis du når den avstanden etter vesentlig færre runder er magneten og føleren for lite parallelle ved passering. Hvis tallet er vesentlig større er de for langt fra hverandre når magneten passerer.

Dette innlegget ble publisert i Biologi og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.