Kulelagret løpehjul for hamster (endelig ro om natten)

Hamseren løper og løper i hjulet og etter en tid begynner hjulet å knirke og skrape. Da er det på tide å få satt inn et kulelager. Her ser du hvordan det kan gjøres.

Deler
Du trenger

 • 1 kulelager med 6mm indre diameter (6Z5)
 • 2 4 mm x 18 mm skruer med mutter
 • 2 innslagsmutter 6 mm
 • 1 møbelskrue 6mm
 • 1 skrue 6mm x 50 mm
 • 1 skive
 • 1 plate av solid materiale
 • 1 bit mosegummi, myk plast eller tykt tøy
 • 1 plast løpehjul, fjern akselen
 • Epoxylim
 • Teip, krympeslangebit eller plastslangebit

Klikk her for et bilde med delenavn. Jeg hadde et 18,5 cm løpehjul fra Ferplast. De er ganske vanlige i handelen, men lignende hjul er sikkert greie å bruke, evt med litt andre dimensjoner på enkelte deler.

Lager
Lager

Kulelageret festes på en plate som skrus fast i sprinklene i buret. Med min løsning trenger du to platebiter av et hardt materiale. Det er mange måter å gå fram på for å bore dem. Hvis du bare har hobbyverktøy kan det være praktisk å begynne med ett skruehull, bor med 4mm bor gjennom begge platene. Så skrur du platene godt sammen før du borer det andre skruehullet. Sett i den andre skruen, da holdes platene stabilt sammen når du til slutt borer senterhullet for akselen. Senterhullet skal være så stort at sylinderdelen av møbelskruen går fint gjennom, men mindre enn den ytre ringen på kulelageret.

Platene kan lages av mange slags materialer, tynn kryssfinèr, pvc og andre harde plastmaterialer. En vesentlig forutsetning for at det kan brukes er at limet sitter godt på det. Jeg brukte 1.6mm tykke glassfiberskiver med kobberbelegg (som brukes til å lage elektronikkort med). Skivene saget jeg runde med et stort hullbor, men de kan like jerne være firkantede.

Nå limes kulelageret på den ene platen. Vask først av limflaten på platen og den ytre ringen på legeret med for eksempel rødsprit for å fjerne fett. Deretter tar du på et tynt lag med epoksylim langs limflaten på lagerets ytre ring og legger det på plass slik at det er sentrert rundt hullet. Når limet er tørt legger du på mer lim rundt og oppover veggen på lageret slik at det sitter bedre.Jeg brukte også en ekstra plate med hull litt større en kulelageret som ekstra forsterkning, men det bør gå bra uten.Til slutt limes skruene fast i platen,legg platen for eksempel på en fyrstikkeske slik at skruene kan henge fritt ned gjennom hullene. Ha litt lim på undersiden av skruehodene og træ dem gjennom platen, Det bør gå bra uten at du søler lim på gjengene.

Sammenstilling
Sammenstilt

Hvis du har gjort dette riktig skal den indre delen av kulelageret fremdeles rotere fritt i forhold til den ytre.

Nå er det vanskeligste gjort og vi er klar til å sette det hele sammen. Begynn med den ene innslagsmutteren. Klipp det meste av spikerflaten bort med en tang og skru den helt inn på den store akselskruen.Tennene på den andre innslagsmutteren klemmes flate. Skyv deretter lageret og skiven inn på skruen og skru den andre innslagsmutteren helt innpå. Lagerskiven skal rotere fritt rundt mutteren. Innslagsmutteren fôres ut litt med teip eller plastslange slik at den passer uten slark i løpehjulet.

Festing av hjul
ferdig

Hjulet skyves inn på akselbolten og møbelskruen skrus inn til det sitter godt. Legg litt teip eller plastslange rundt stammen på mutteren så sitter den uten slark

Så er det bare å holde hjulet inne i buret, træ enden på mutteren mellom to sprinkler og feste den løse platen med mutrene. Legg mellom mosegummi eller litt tykt stoff/filt slik at det ikke skarangler. Slipp inn hamsteren.

Dette innlegget ble publisert i Biologi og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.