LaTeX

Latex er et tekstformateringsprogram som gir typografisk kvalitet. Det brukes gjerne for større trykksaker som bøker, men spesielt viktig er LaTeX når teksten inneholder matematikk. Prinsippet for bruk av LaTeX er at teksten skrives i en vanlig tekstredigerer, men at det settes inn kodeord for å angi hva slags tekst hvert element er. For eksempel

\chapter{Kapittelnavn}

som angir at Kapittelnavn er navnet på et kapittel og at dette kapittelet begynner på dette stedet i teksten. Systemet vet hvordan vi ønsker at en kapitteloverskrift skal se ut, at den skal inn i innholdsfortegnelsen, at kapitler skal begynne på odde sidetall osv. Prinsippet med LaTeX minner en del om XML i det vi angir hva slags enheter teksten består av, ikke hvordan de skal se ut på utskriften.

Hvordan de forskjellige enhetene skal se ut på utskriften bestemmes av en stil-klasse. Jeg har redigert og skrevet flere slike, resultatet av en av dem kan du se her (1 MB)

no.oao.faktura.cls er en klasse som beskriver utskrift av faktura på et vanlig A4-ark med bankgiroblankett for laserskriver.

Dette innlegget ble publisert i Programvare og merket med , , . Bokmerk permalenken.

En kommentar til LaTeX

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.