Måling av strømforbruk

Strømleverandør og kunde er enige om at strømmålerens telleverk viser hvor mye energi som er brukt. Som kunde kan det være interessant å notere forbruket nå og da, men problemet er å huske på å gjøre det. Derfor laget jeg et automatisk registreringssystem.

Systemet består av en liten datamaskin og et webkamera. Kameraet er montert i sikringsboksen og hvert døgn avfotograferes telleverket. Bildet påføres dato og klokkeslett og lagres i datamaskinen.

Teknisk beskrivelse
ringpermpermtopp

Datamaskinen er en laveffekts PC (VIA EPIA-5000) som sammen med en 12VDC-til-ATX spenningsomvandler er montert på en plastplate. Plastplaten er satt inn i en ringperm. En ekstern batterieliminator forsyner enheten med 12VDC.

PC’en er uten harddisk og vifte og dermed lydløs. Den slår seg automatisk på ved midnatt og booter da Linux fra en 64 MB USB hukommelsespenn, tar et bilde og slår seg av igjen. Pennen har to partisjoner: en for operativsystemet og en for lagring av bilder. Det er plass til noen års bilder (omkring 1000 stk).

Når PC’en starter sjekker den om den er tilkoblet et nettverk. Hvis ikke tas et bilde, det lagres og maskinen slår seg av igjen. Dersom den finner et nettverk blir den stående på. Maskinen kan da betjenes med telnet og bilder hentes med ftp. I praksis er det enklere å ta ut pennen og sette den i en annen PC for å overføre bilder.

bokhyllekamera

Kameraet er eggformet og vanskelig å montere stabilt i sikringsboksen. Derfor ble det støpt en gipskloss med avtrykk av kameraet. Kameraet ligger stødig i gipsklossen og gipsen gir tyngde nok til at det hele holder seg på plass. Denne enheten ligger på bunnen av sikringsboksen og kameraet ser oppover langs strømmålerens forside. I passende høyde er det montert et speil slik at kameraet ser inn mot telleverket. Det er mange refleksflater her og viktig at speilets vinkel mot målerfronten er ulik 45 grader. Noen lysdioder sørger for lys under eksponeringen. De må også plasseres slik at de ikke gir forstyrrende reflekser. Diodene får strøm fra USB-kabelen og lyser derfor bare når PC’en er på. Både speil og lysdioder henger i en tråd som er festet i målerens øvre bakkant.

Dette innlegget ble publisert i embedded og merket med , , . Bokmerk permalenken.

En kommentar til Måling av strømforbruk

  1. Godt å se at jeg ikke er den eneste som har det med å glemme maleravlesing. Digger løsningen..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.